Om oss

Stuteri Dalupri - Om oss!Connemaraponnyn brukar kallas för:

"Den lilla hästen med det stora hjärtat"Gordon, Emma, Jero, Elin 8 sep 2013

Gordon, Emma, Jero & Elin.

8 sep 2013


Connemaraägare på nytt... 


Det var fotot på de här små grabbarna som ledde till att jag 2005 blev connemaraägare på nytt.


 

   

Chiefen & Zante på Gotland.

Foto: Rovalds Stuteri


 


 Som tonåring hade jag en mycket snäll, men envis , connemarakille och jag tyckte att rasen passade mig bra. Connemarorna kan ridas av både barn och vuxna, de är sociala, vänliga, lättfödda och friska individer.


 


2005 såg jag en till salu annons på Connemarasällskapets hemsida. Rovalds Stuteri skulle minska ned sin avelsverksamhet och Ing-Marie tyckte det skulle kännas bra om bröderna som var som ler och långhalm skulle få komma till samma ägare. Vi talades vid några gånger och Ing-Marie skickade lite bilder på dem och jag bestämde mig för att slå till utan att ens ha sett dem i verkligheten. Ing-Maries man lastade dem tidigt en morgon och sen bar det av med Gotlandsfärjan och framåt eftermiddagen kom de fram till oss. Det var mycket spännande att få se dem i verkligheten!Jan Johannessson & Rovalds Zantique,

Jeanette & Rovalds Zanchieff


18 maj 2005


 


Vi bor i en gammal skola på landet utanför Vingåker i Sörmland och har connemaror på lösdrift. De går i en stor kuperad sjöhage och har tillgång till vind-/solskydd samt vintertid fri tillgång till hö.


Vi har tidigare köpt dem som 1-1½-åringar, försökt hantera dem mycket samt ridit in dem på grundnivå. 2016 fick vi våra första egna uppfödningar så tills vidare komma vi inte att köpa in några mer ungponnyer utan jobba med våra egna.


När de ponnyer vi köpt som 1-åringar har blivit 3-5 år gamla har de fått flytta vidare till familjer som har mer kunskap och intresse av att vidareutbilda dem och dessutom kan ge dem ett kärleksfullt hem. Eftersom vi nu börjar få många hästar i hagarna så kommer vi att annonsera ut dem som 1-åringar.


I dagsläget har vi 4 connemaror, Darwin och hans avkommor Aztor, Batman och Betty Boop. 


Darwin  är visad på avelsvärderingen i Ljungsby 2013 och registrerad klass 2-hingst. Under 20129 blev bådea stona, Lowis April Lightning samt Trollets Lucille sålda efter förfrågningar om dem. Så nu letar jag efter ett nytt avelssto.


Information om våra ponnyer finns på Blå Basen, bara att söka på deras namn. 


Vår målsättning är att få fram friska och trevliga familjeponnyer som även ska kunna prestera på tävlingsbanorna. Alla ponnyer vi har haft har varit/är svenkfödda och har riktigt bra prestationsstam.


Darwin & April 21 juni 2015


Darwin & Lucille 27 juni 2015*************************************************************************

Jag har fastnat för rasen connemara! Connemaraponnyn brukar kallas den lilla hästen med det stora hjärtat och jag tycker att det stämmer då de verkligen är vänliga och social individer.


Hästintresset har gått i arv till min dotter som hjälper till så fort hon är på hemmaplan. Även övriga familjemedlemmar blir, mer eller mindre motvilligt, involverade i arbetet kring hästarna vilket jag är mycket tacksam för då det vore svårt att ro allt i land annars.


Jag gillar att hålla på med hästar, gillar "hanteringen" mer än själva ridningen och därför har jag köpt 1-åringar som, till att börja med i varje fall. kräver mer hantering från marken än ridning. Jag har sedan sålt ponnyerna när de blivit ca 5 år. Då får någon som har mer kunskap och erfarenhet av ridning ta över och fortsätta utbilda dem.


Våra hästar lever hästliv "på riktigt". De går i stora hagar som gränsar till en sjö och de går ute året om med tillgång till vindskydd. På vintern har de fri tillgång till hö.


Jero, Gordon & Mowgli pysslas om. April 2013

26 maj 2012

Sommaren är här! 26 maj 2012

När hästarna är 1-2 år är det mest social träning med mycket pyssel och kel, förflyttningsträning, promenader o.s.v.  På vintern när de är 2 år på väg mot 3 brukar vi börja med uppsittning för att därefter övergå till skritt-turer i skogen. Vi rider in våra hästar barbacka då vi upplever att närkontakten med hästen gör att man omdelbart känner om hästen känns avslappnad eller spänd. Man behöver inte oroa sig för att bli hängande i en stigbygel om hästen skulle bli rädd och hoppa åt sidan. Vår erfarenhet är att avramling från barbackahäst oftast slutar med att hästen genast stannar och tittar förvånat på avramlad ryttare. Avramling från häst med sadel då man ev hänger fast i stigbygeln utmed hästens sida skrämmer oftast hästen och får den att försöka fly från den som hänger utmed  sidan. Tack och lov hör avramlingar till ovanligheten och ofta går inridningen förvånansvärt smidigt.


På sommaren då hästarna blivit 3 år får de mest gå och filosofera, endast enstaka ridturer, men framåt hösten brukar vi börja rida med sadel och efter hand öka kraven på dem. Vi har inga tävlingsambitioner, vår önskan är att få fram trevliga, sociala och trygga hästar som förhoppningsvis, när vi gjort "grundarbetet", kan hamna i passande familj där de får fortsatt utbildning och mycket kärlek.

.........................................................................................


* Stuteri Dalupri *


www.dalupri.se


Rovalds Zantique "Zante" , Rovalds Zanchieff "Chiefen" & Jeanette 

15 April 2006