Om oss

Stuteri Dalupri - Om oss!

Connemaraponnyn brukar kallas för:

"Den lilla hästen med det stora hjärtat"


Gordon, Emma, Jero, Elin 8 sep 2013

Gordon, Emma, Jero & Elin.

8 sep 2013

STUTERI DALUPRI


När jag bestämde mig för att försöka få föl efter Darwin tänkte jag att det skulle vara roligt med ett eget namn på våra uppfödningar. Jag gjorde en ansökan hos Svenska Ponnyavelsförbundet och tänkte att vi rätt och slätt skulle kalla oss "Stenstorp" och att fölens namn skulle bli Stenstorps.../...af Stenstorp. Fick efter en tid ett mail där det stod att namnet troligen inte skulle gå igenom då det finns en ort i Västergötland som heter Stenstorp. Styrelsemötet skulle ske inom kort och jag kunde inkomma med andra förslag tills dess. Jag drabbades av total tankeförmörkelse och brist på fantasi... Pratade med vänner och fick en del förslag och mailade slutligen över ca 10 olika namnförslag, inget kändes jättebra... Sen hörde jag ingenting förrän postavin plötsligt låg i lådan en dag. Det blev mitt första förslag som godkändes; DALUPRI. Det är DArwin, LUcilles och aPRIls namn som tillsammans bildar namnet.


Hittills har vi fått dessa föl:


Dalupris Velvet Abigail -16

Dalupris Sparkling Aztor -16

Dalupris Flying Batman -17

Dalupris Misty Betty Boop -17


Batman är fortfarande i vår ägo, men tanken är att han ska säljas så småningom.

Connemaraägare på nytt... 


Det var fotot på de här små grabbarna som ledde till att jag 2005 blev connemaraägare på nytt.

Chiefen & Zante på Gotland 2004

Foto: Rovalds Stuteri


Som tonåring hade jag en mycket snäll, men envis, connemarakille och jag tyckte att rasen passade mig bra. Connemarorna kan ridas av både barn och vuxna, de är sociala, vänliga, lättfödda och friska individer.


 


2005 såg jag en till salu annons på Connemarasällskapets hemsida. Rovalds Stuteri skulle minska ned sin avelsverksamhet och Ing-Marie tyckte det skulle kännas bra om bröderna som var som ler och långhalm skulle få komma till samma ägare. Vi talades vid några gånger och Ing-Marie skickade lite bilder på dem och jag bestämde mig för att slå till utan att ens ha sett dem i verkligheten. Ing-Maries man lastade dem tidigt en morgon och sen bar det av med Gotlandsfärjan och framåt eftermiddagen kom de fram till oss. Det var mycket spännande att få se dem i verkligheten!




 


Jan Johannessson & Rovalds Zantique,

Jeanette & Rovalds Zanchieff.


Här har de precis kommit ur transorten efter en lång dags färd från Gotland.


2005-05-18

Vi bor i en gammal skola på landet utanför Vingåker i Sörmland och har connemaror på lösdrift. Vi har turen att få låna underbara hagar av våra grannar som äger marken ner mot sjön. Våra hästar lever hästliv "på riktigt". De går i stora hagar som gränsar till en sjö och de går ute året om med tillgång till vindskydd.


Vi har tidigare köpt 1-1½-åriga connemaror, försökt hantera dem mycket samt ridit in dem på grundnivå för att därefter sälja till dem som kan fortsätta utbilda. Jag gillar "hanteringen" mer än själva ridningen. 2016 fick vi våra första egna uppfödningar så tills vidare komma vi inte att köpa in några mer ungponnyer utan jobba med våra egna.


I dagsläget, april 2021, har vi 3 connemaror, Darwin, Bech´s Lucille och den egna uppfödningen Dalupris Flying Batman som för tillfället bor hos min dotter i Skänninge. 


Darwin  är visad på avelsvärderingen i Ljungsby 2013 och registrerad klass 2-hingst.

Information om våra ponnyer finns på Blå Basen, sök på deras namn. 


Vår målsättning är att få fram friska och trevliga familjeponnyer som även ska kunna prestera på tävlingsbanorna. Tidigare har alla ponnyer vi haft varit svenkfödda med  riktigt fin prestationsstam, men fr.o.m. sommaren 2020 finns även danskfödda Bech´s Lucille hos oss.


Jag fastnade för connemarorna som tonåring då jag fick min första egna ponny som var just en connemara, Lindens Mascowitch -81. Connemaraponnyn brukar kallas den lilla hästen med det stora hjärtat och jag tycker det stämmer då de verkligen är vänliga och social individer.


Hästintresset har gått i arv till min dotter som hjälper till så fort hon är på hemmaplan och hon är numera själv ägare till ett connemarasto, Miallo Gale, som är familjen Karlströms uppfödning, det vill säga samma uppfödare som Darwin. Tanken är att Gale ska betäckas med Darwin så småningom.


Även övriga familjemedlemmar blir, mer eller mindre motvilligt, involverade i arbetet kring hästarna vilket jag är mycket tacksam för då det vore svårt att ro allt i land annars.


*************************************************************************



Darwin & Lucille

2020-07-29

Darwin & April

2015-06-21

Darwin & Lucille

2015-06-27

Jero, Gordon & Mowgli pysslas om. April 2013

26 maj 2012

Sommaren är här! 26 maj 2012

När hästarna är 1-2 år är det mest social träning med mycket pyssel och kel, förflyttningsträning, promenader o.s.v.  På vintern när de är 2 år på väg mot 3 brukar vi börja med uppsittning för att därefter övergå till skritt-turer i skogen. Vi rider in våra hästar barbacka då vi upplever att närkontakten med hästen gör att man omdelbart känner om hästen känns avslappnad eller spänd. Man behöver inte oroa sig för att bli hängande i en stigbygel om hästen skulle bli rädd och hoppa åt sidan. Vår erfarenhet är att avramling från barbackahäst oftast slutar med att hästen genast stannar och tittar förvånat på avramlad ryttare. Avramling från häst med sadel då man ev hänger fast i stigbygeln utmed hästens sida skrämmer oftast hästen och får den att försöka fly från den som hänger utmed  sidan. Tack och lov hör avramlingar till ovanligheten och ofta går inridningen förvånansvärt smidigt.


På sommaren då hästarna blivit 3 år får de mest gå och filosofera, endast enstaka ridturer, men framåt hösten brukar vi börja rida med sadel och efter hand öka kraven på dem. Vi har inga tävlingsambitioner, vår önskan är att få fram trevliga, sociala och trygga hästar som förhoppningsvis, när vi gjort "grundarbetet", kan hamna i passande familj där de får fortsatt utbildning och mycket kärlek.


Rovalds Zantique "Zante" , Rovalds Zanchieff "Chiefen" & Jeanette 

15 April 2006